Hoppa till huvudinnehåll

Sedd och synlig

· 2 min att läsa

Är det skillnad på att vara sedd och fullt synlig? Alla vill bli sedda, älskade och förstådda men hur många vill bli synliga som de är? Risken är uppenbar: Att jag inte längre blir älskad och förstådd när jag väl blivit genomskådad. Kanske är det så att människan vill bli sedd men bara lite och ibland.

Det bor en smitare inom oss alla. Häromdagen satt jag på balkongen i vårsolen, när fåglarnas sång avbröts av plåt som gnisslade mot plåt. Det var en parant dam i 55-årsåldern som med full kraft rev hål i en BMW när hon backade ut från sin parkering. BMW;n skakade till men kvinnan tycktes obekymrad. Hon rev färdigt, sen körde hon därifrån som om ingenting hänt.

Vi som brukar klaga på ungdomarna! Den paranta damen förkroppsligade den ohöljda vandalismen och den ogenerade ansvarslösheten. Självklart anmälde vi denna sanna smitare. Hon blev både sedd och avslöjad.

Vårt gemensamma dilemma är att vi både vill bli sedda och smita. Om vi verkligen vill bli sedda måste vi våga stå kvar. Vara stannare istället för smitare. Ta konsekvenserna av våra handlingar och lita till att det finns en kärlek och ett förtroende som bär. Den som stannar kvar länge blir både synlig och genomskådad och ur det kan styrkan och modet växa.

När ska de genomskåda mig, brukar berömdheter viska ibland. När ska de upptäcka att bakom all framgång döljer sig en vanlig enkel människa? Då kommer glorian att falla och ingen längre vara intresserad. Artisten bävar för publikens genomskådande blick och både orkesterdiket och mörkret är till för att skydda. Hjälper inte det finns ju solglasögon.

Men är inte sanningen tvärtom? Är det inte när vi ser en spricka i fasaden som kärlek uppstår? Se mig i ögonen, vädjar den som vill lära känna. När allt pansar rämnar och mascaran rinner bort, då upptäcker vi något annat. Vi vill se människan bakom masken, eller hur? Älskling, fall och jag tar emot dig.

Så lyssna, smitare i alla länder: Kom fram, du kan inte gömma dig hur länge som helst. Du är redan genomskådad, så vad gömmer du dig för? Enda sättet att bli älskad är att bli sedd och enda sättet att bli sedd är att visa sig. Bli synlig som den helt vanliga människa du innerst inne är.

/Gunnar Sjöberg