Hoppa till huvudinnehåll

Satsa på Dick Gordon

· 2 min att läsa

Måste man vara psykopat för att jobba som VD? Jag bara undrar, för det finns ju så många artiklar som handlar om just det. Chefen som en psycho in spe. Kan det verkligen stämma?

Jag tror inte det. Framförallt undrar jag vad det är för fel med att vara snäll.

Jag är chef, inte för ett företag men för en avdelning med ca 40 personer anställda. Dessutom läser jag Chef, en tidning jag inte riktigt trivs med. Eller känner mig bekväm med, för att nu prata moderiktigt. Det är nåt flåshurtigt med tidningen som gör mig trött. Jag läser en massa tips om vad chefen bör tänka på, en massa intervjuer med personer som är chef i största allmänhet – det verkar inte spela nån roll i vilken bransch de jobbar, bara de får vara chef. Märkligt, tänker jag som vill vara chef för att kunna påverka utvecklingen i kyrkan. Inte Electro Helios.

Det behövs inte fler psykopater i näringslivet. Inte fler kallhamrade, stålblå män eller kvinnor som är beredda att göra vad som helst för att nå sina personliga mål. Inte fler regler och hot, inte större avstånd.

Vad som behövs är fler Dick Gordon. Han var chef men fick sparken från ett engelskt familjeföretag med ekonomisk stor- (eller snarare rov-) drift. Ägarna tyckte han var för dyr. De anställda protesterade och affärerna gick snabbt sämre. Utan Dick Gordon fungerade inte företaget.

Vad var Dicks styrka? Jo, han var den ende chef som hade en nära, vardaglig kontakt med de anställda. Han förstod deras situation, lyssnade till deras resonemang. Utan honom uppstod ett gap som gav rum för meningslöshet, alienation och uppgivenhet.

Kanske bor det en Dick Gordon inom oss alla. Åtminstone bör det finnas en inom varje organisation och företag. En människa som vågar vara människa, som vågar leva nära och lyhört. En sårbar chef som vill värme och vänskap.

Jag bläddrar förstrött i den där tidningen. Ska jag säga upp prenumerationen? Det finns för många slipsknutar där, hårt sammanpressade bakom trånga kavajer. Bakom slipsen bultar chefens hjärta, fyllt av frågor om kärlek, vänskap, mening, framtid, liv och död. Jag önskar att han kunde knäppa upp för ett ögonblick. Andas ut det instängda, andas in livet. Anställa Dick Gordon eller återfinna honom i sig själv.

/Gunnar Sjöberg