Hoppa till huvudinnehåll

Kristus är skillnaden

· 3 min att läsa

Kan man vara kristen utan att tro på Kristus? Första gången jag hörde frågan var i årskurs 6 på Stadsöskolan. Hon som frågade såg ut som att hon trodde jättemycket på Carola men hade svårt för det där med Jesus. Några år senare var jag på Lärarhögskolan för att berätta om vad kristen tro är och då var det en något äldre kvinna som med kraft hävdade att man visst kan vara kristen utan att tro på Jesus. Det blev en ganska högljudd diskussion, eftersom jag hävdade motsatsen. Kristus är ju liksom själva grejen.

Jesus Kristus, vars födelse vi snart ska fira, skiljer kristen tro från all annan religion. Och det är en avgörande skillnad; i Jesus blir Gud tydlig. Gud blöder, upprättar de förtryckta och utstötta, äter med kriminella och låter sig bli kysst av en prostituerad. Gud blir mycket mer än en idé och det är klart att det då blir lite jobbigt. Visst är det lättare att tro på en stark krigsgud än en Gud som kommer till oss som ett barn? Och visst är det lättare att bejaka en idé än att tro på en lidande Gud?

Pierre Durrani säger att islam är den naturliga religionen. Säkert är det så för Pierre, men själv är jag livrädd för alla försök att framställa den egna religionen som ”bäst” och mest ”naturlig”. I den andan har både kristna och muslimer plundrat kontinenter och utfört folkmord. Gud är Gud, den som alltid är, och i det perspektivet är det fullständigt meningslöst att diskutera vilka som lyckats definiera denna Gud på bästa sätt. Kanske är det rentav så att de som tror sig känna Gud bäst är de som har förstått minst…

Gud skapade universum, men inte religionerna. Religion är ett uttryck för människans strävan att begripa den obegriplige, att svara på – eller åtminstone hantera – det rop från ”den Andre” som jag skrev om i min förra krönika. Ingen religion kan uttrycka Guds hela väsen och därför är det så viktigt med samtal mellan de stora religionerna och de små kyrkorna. I övertygelsen om att Gud aldrig låter sig kontrolleras, kan en pingstvän och en muslim tillsammans försöka fördjupa sin tro, ana nya skuggor av den Helige. Men den dag den ene tror sig se allting klart sluter sig mörkret och alla samtal tystnar.

Jag är kristen och jag tror på Kristus. Jag tror att Gud uppenbarar sig i varje ny tid och kultur och jag tror att Gud framträder tydligast i Jesus Kristus. Som Kristus är, sådan är Gud; kärleksfull, generös, alltid på den svages sida. Det är klart att vi kan söka Gud på många olika sätt, men hur vi än söker är det till sist Gud som finner oss.

/gunnar sjöberg