Hoppa till huvudinnehåll

Knyta knutar

· 2 min att läsa

Jag bor tre mil från Knutby. Say no more.

När jag skriver denna krönika skriker löpsedlarna ut nya sensationer varje dag. Jag påminns om ett gammalt sällskapsspel som hette Cluedo. Finns det fortfarande? Där kunde pastorn vara mördaren och mordvapnet det svåra att finna. Har någon kollat biblioteket?

Det är lättare att slå en knut än att lösa upp den. Pingstkyrkan i Knutby har slagit trippelknut på sig själv.

Det enklaste vore att avfärda allt som ren galenskap, för då går de flesta fria. Ingen av oss skulle väl acceptera att andra bestämde vad vi skulle tänka, känna och tycka? Ingen av oss skulle väl vara tyst inför uppenbara tokerier? Eller…?

Det finns inget försvar för vad som hänt i Knutby. Vi har vant oss vid att det händer i USA, men här i upplysta Svedala…näe? Är det möjligt?

Jag vet inte om det går att dra några lärdomar av det hela. En skulle ju kunna vara att religion är livsfarligt och det ligger nåt i det. När Jesus framträdde kring år trettio, var den judiska religionen ett väl genomarbetat system som reglerade alla detaljer i vardagen. Han vände upp och ner på allt. Han sprängde gränser och byggde en gemenskap av de som inte hörde till systemet, de som ställts utanför. Och den gemenskap han byggde var öppen och gränslös.

Under åren som följt, har kyrkorna byggt upp nya gränser. Präster och pastorer spelar på det faktum att vi alla har ett behov av att dela in tillvaron i ”vi” och ”dom”, ”rätt” och ”fel”. Lockelsen är enkel: Vi vill tillhöra ”vi” och de som har rätt.

Mönstret går igen i politiken, denna organiserade form för att garantera den fria tanken. Partipiskan viner och ledamöterna böjer sig…för den goda saken, gruppen, sammanhållningen, ansiktet utåt. Ändamålet helgar medlen.

I varje företag, varje arbetslag upprepas mönstret. Vi tiger inför det felaktiga, för att rädda vårt eget skinn eller helt enkelt för att det är vår enda trygghet. Hellre en sjuk gemenskap än ingen alls.

Nä, visst kan vi bättre? Kom, låt oss flytta från Knutby till Öppenheten! Smörj alla band i olja så de blir lättare att knyta upp. Allting är alltid mycket mer komplicerat än det ser ut att vara.

Att leva är att söka sanningen och att dö är att tro sig äga den.

/Gunnar Sjöberg