Hoppa till huvudinnehåll

Svep ditt liv

· 3 min att läsa

You have to take it in one bite. Servitörens ord har följt mig ända sedan förra sommaren och besöket på den fantastiska katalanska restaurangen elBulli. Vi åt rätter som inte finns, upptäckte smaker som fyllde alla gomsegel. Det var tydliga instruktioner och den som upprepades oftast var You have to take it in one bite. Eller på svenska: Ta allt i en enda tugga.

Den tvekande eller alltför väluppfostrade tog en försiktig provtugga, varefter hela rätten föll ihop och smakerna försvann i ett doftmoln. På elBulli petar man inte i maten, där ger man sig hän, litar till skaparen Ferran Adrian och sväljer hela bitar i taget. Och upptäcker sådant man inte trodde var möjligt.

Att svara på hur maten smakade på elBulli är omöjligt. Varje försök att betygssätta förminskar upplevelsen. Det var något som sträckte sig långt utöver bra eller dåligt. Ungefär som med livet självt. Det måste levas för att förstås.

Kan man leva sitt liv på elBulli-vis? Take it in one bite? Inte peta i alla detaljer utan i tillit till livets skapare ta det som sker i en enda tugga. Låta smakerna blandas och istället för ständig utvärdering njuta av det annorlunda, det ännu inte utlevda. Våga helt enkelt. Våga leva livet fullt ut.

Vi kan väl försöka att inte tugga sönder 2008. Uppleva de smaker som binder samman stort och smått, glädje och sorg, sött och salt. Känna doften av vänliga människor, meningsfulla uppgifter och vackert väder. Helheten är poängen, inte detaljerna. Detaljerna bär upp helheten, men ser vi bara dem förlorar vi perspektivet. Då kan en regnig sommar förstöra hela året och ett förfluget ord sabba hela dan.

En trevlig man från Wales sa till mig att vi ofta läser Bibeln som man dricker vin. Vi sippar en vers i taget, smackar med tungan och försöker tolka minsta bokstav och mening. Därför hamnar vi i dispyter redan efter några rader – detaljerna gör oss blinda. Istället ska vi läsa Bibeln som man dricker öl, sa han. I stora svepande drag, hela kapitel i taget för att sedan fundera över smaken. Helhetsintrycket. Säkert är det därför walesarna är så förtjusta i öl, det är någon slags kulinarisk konsekvens av deras bibelsyn.

Mitt keltiska och katalanska råd är detta: Lev ditt liv som man dricker öl – i stora, svepande drag. You have to take it i one bite. Utvärdera inte varje andetag, då går alla perspektiv förlorade och risken är att dina dagar inte smakar någonting. Svep livet i djupa klunkar, låt detaljerna uppgå i den helhet som också kan rymma en bitter ton.

/Gunnar Sjöberg