Ordfabriken

Presentation

Hej,
varför har jag lagt upp denna hemsida? I mer än 10 års tid har jag skrivit krönikor som publicerats i olika sammanhang, men framförallt i Norrbottens Kuriren. Under flera år skrev jag bl a en kolumn varannan vecka i Norrbottens Kuriren och med tiden blir det ganska många texter. Krönikan är till sin natur kortlivad, därför blir det sällan bra om man ger ut en krönike-samling. Men eftersom flera läsare frågat efter mina texter så samlar jag dem nu på denna sida. Jag har inte cencurerat mig själv, utan detta är vad jag skrivit. Så varsågod och botanisera i arkivet, det jag kallar ordförrådet.

När jag blev kommunikationschef på kyrkokansliet 1/2 2013 slutade jag som fast krönikor då jag upplevde rollerna svåra att kombinera. Därför heter den senast publicerade krönikan Punkt. Eftersom jag byter jobb nu, våren 2017, kanske jag börjar skriva mer igen. Vi får se...

Lagen om upphovsrätt gäller, vilket innebär att inga texter eller artiklar från denna sida får mångfaldigas eller nyttjas offentligt utan mitt medgivande.

Nå, vem, är jag då? Det vanligaste är ju att svara vad man arbetar med och vad man eventuellt gjort i livet. Plus var och hur man lever. Så jag nöjer mig med det. Men allvarligt, när får vi veta vilka vi egentligen är?

Född i Korpilombolo 1957, bott i Norrbotten i stort sett hela min uppväxt, med Skellefteå som ett avgörande undantag några år på 70-talet. Överkalix och Luleå har varit baserna. Sedan 1982 är jag präst i Svenska kyrkan. Jag har jobbat som skolpräst i Luleå, stiftsadjunkt för ungdomsfrågor och som församlingspräst i Nederluleå församling. Under fem år på 90-talet arbetade jag heltid i ett företag jag varit med och startat. Vi hette Institutet Ungdom och Framtid och arbetade framförallt med sociala frågor ur ett europeiskt perspektiv. Företagets grundidé har utvecklats vidare av min bror Göran Sjöberg och Ulf Hägglund som nu driver European Minds AB.

Sommaren 2001 flyttade jag med min fru Eva-Stina och yngsta dotter Sanna till Uppsala. Då startade vi upp den då nedlagda kursgården Breidagård, som ägs och drivs av Svenska kyrkan i Uppsala stift. Sommaren 2005 bytte jag jobb igen, och blev utvecklingschef för Svenska kyrkan i Uppsala stift. Den 1 maj 2011 blev jag stiftsdirektor i Uppsala stift och 1/2 2012 började jag som kommunikationschef på kyrkokansliet.

Jag bor i Stockholm tillsammans med Eva-Stina som är diakon i Hedvig Eleonora församling. Våra barn, Samuel och Lisa bor i Luleå medan yngsta dottern Sanna bor i Uppsala.

Några av mina publikationer:

Böcker:

1984 Ett ögonblick i trender (med Ulf Boström, Göran Sjöberg)
1987 Dansa vilt min själ, Verbum förlag (med Ulf Boström, Göran Sjöberg, Lis-Marie Larsson, Mikael Hansson)
1994-1995 Skriftserien Ungdomars framtidsbilder, Länsstyrelsens rapportserie (med Göran Sjöberg, Anders Granberg, Kjell Hansson)
1995 Konfirmandmaterialet Strömmar, Libris förlag (Med Inger Aasa Marklund, Sven Viking, Peter Lundborg)
1999 Min lilla bok om Norrbotten, Horney & Company förlag (med Eva-Stina SJöberg, Ulf Boström)
2000 365 - livsnära texter för ett helt år, Libris förlag (antalogi)
2001 För oss idag – om en kyrka i världen (med Inger Aasa Marklund)
2003 Vägen, Ordbruket förlag (med Maggi Hemström, KG Hammar, Hans Hartman)

Krönikor:

1992-1994 / 1997-2001 Kyrknyckeln
1997-2001 Norrbottens-Kuriren, Kultur
1999-2000 Kyrkans Tidning, TV-krönikor
2002-2013 Norrbottens-Kuriren, tema Insikt
2001-2010 Näringsliv Norrbotten

Filmer:

1989 Nu dansar jag utan dig, eget förlag/Verbum förlag (med Göran Sjöberg, Pelle Lind, Kenneth Ström)